Placičky, které si zamilovali už Mayové a Aztékové
Tortilly neboli placičky mají dlouhou historii. Jedna z legend praví, že tortilla vznikla jako pokrm, který měl utišit hlad vládce. Už před příchodem Evropanů byla nezbytnou součástí jídelníčku Aztéků a Mayů. Tortilly se v Mexiku dodnes pečou z kukuřičné mouky, ty z pšeničné mouky jsou staré zhruba jen dvě stě let.
Tortilla je základem mexické kuchyně. Tradičně se tortilly připravují z kukuřičné mouky, v průběhu historie se ale začaly připravovat také z pšeničné mouky, a to díky skupině židů žijících v mexickém exilu. Pro ně kukuřičná mouka nepatřila mezi košer jídla, nakonec si proto recept upravili podle svého. A tak vznikla pšeničná tortilla.
Tento druh tortilly se velmi podobá jiným druhům pšeničných placek, které se připravují na Blízkém východě. Patří mezi ně například arménský chléb lavaš nebo turecká yufka. Většinou se neliší v použitých ingrediencích, ale ve tvaru a způsobu použití. Nebojte se proto tento recept použít také například pro přípravu jídel turecké kuchyně.
V Mexiku se pšeničné tortilly používají pro přípravu burritos, když do torilly zamotáte orestované nebo grilované maso (ideálně vepřové, kuřecí nebo hovězí) spolu s rýží a rozmačkanými vařenými fazolemi, a podle libosti přidat hlávkový salát, rajče, strouhaný sýr, zakysanou smetanu, guacamole, koriandr a salsy všech chutí. Samozřejmě jsou ideální i na další mexické pokrmy jako quesedillas nebo tacos.
Lahodné pšeničné tortilly, které si zamilujete na první zakousnutí, si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.